Iznad vode

Božović Gojko

15,93 

Poezija Gojka Božovića predstavlja stišani govor o modernom svetu u rasponu između epifanija svakodnevice i ponornih udesa istorije i drugih velikih priča. Božovićeva poezija oličava susret čulnog i intelektualnog, epifanijskog i erudicijskog, strasnog i razumnog, pri čemu se u pesnikovim stihovima ukazuju kako izazovne teme savremenosti, tako i slojeviti vidici u kojima se otvara dijalog sa pesničkom tradicijom i tradicijom mišljenja.
Mihajlo Pantić

Pesme Gojka Božovića oblikovane su raskošnom poetskom refleksijom, izbrušenim stilom i modernim jezikom koji je saobražen s modernim značenjima i modernim osećanjima koje izražava.
Dimitar Baševski

Poezija Gojka Božovića govori upravo o tom času kada čovek ne raspolaže drugim izlazom osim daa potraži nove, još nepoznate forme u kojima osluškuje pripovedanje skrivenih božanstava. Lirski glas Gojka Božovića tiho, ali jasno ne prestaje da podseća da je poezija posebno mesto gde su mogući odbrana života i smisla. Njegova poezija je svakako svedočanstvo o vremenima duhovne oskudice i o vremenima “grada pod opsadom”.
Ljudmila Mindova

Najvažnije simboličke veze ostvaruju se oko toposa grada i toposa putovanja. Božović okreće naglavce poznatu neoklasicističku predstavu o grdau, civilizaciji, i destruktivnim silama; Kavafi, Hristić i ini pesnici te sile su videli kao spoljašne, u liku varvara koji dolaze odnekud izvan civilizacije i istroije; za Božovića, one su u samom gradu.
Saša Radojčić

Gojko Božović iscrtava minucioznu mapu unutrašnjih trvenja, povlači linije stalne nesmirenosti uma nad društvenim okolnostima i raspaima, povezuje i umrežava topose kad, recimo, dočarava detaljnu mapu grada zasnovanu glasovima gneva, jednako kao i pomirenošću.
Živorad Nedeljković

Ako je, po Nortropu Fraju, proiča povratni čin simboličke komunikac ije, odnosno ritual, onda ova Božovićeva pesnička priča ima za cilj uspostavljanje lirsko-antropološke formule sveta i čoveka. Jer žal za izgubljenom moći da se “glas vrati na zemlju, zemlja pomeša sa glasom”, može ispoljiti samo onaj pesnički senzibilitet koji i poeziju vidi kao elementarnu osnovu sveta, pa samim tim i kao potencijlanu snagu njegovog obnavljanja.
Đorđe Despić

SKU: 9789533342139 Kategorija:

Božović Gojko

(Pljevlja, 1972), pjesnik, književni kritičar, esejist, izdavač.
Knjige pjesama: Podzemni bioskop (1991), Duša zveri (1993), Pesme o stvarima (1996), Arhipelag (2002), Elementi (2006), Obližnja božanstva (2012) i Mapa (2017).
Knjige eseja: Poezija u vremenu, O srpskoj poeziji druge polovine 20. veka (2000), Mesta koja volimo, Eseji o srpskoj poeziji (2009) i Književnost i dani (2018).
Antologije: Antologija novije srpske poezije (2005), Place we love. An Anthology of Contemporary Serbian poetry (2006, 2011) i Svet oko nas. Evropski gradovi u novoj srpskoj pripoveci (2009, 2018).
Nagrade za poeziju: „Matićev šal“, „Brana Cvetković“, „Đura Jakšić“, „Branko Ćopić“, „Europa Giovani International Poetry Prize“, „Kočićevo pero“ i „Kočićeva knjiga“.

Nagrada za esejistiku: „Borislav Pekić“.

Poezija i eseji Gojka Božovića prevođeni su na engleski, francuski, njemački, talijanski, ruski, španjolski, nizozemski, danski, portugalski, češki, mađarski, slovački, poljski, rumunjski, bugarski, slovenski i makedonski jezik.
Knjige izabranih pesama Gojka Božovića objavljene su u Makedoniji (Елементи, Слово, Скопје, 2010), u Bugarskoj (Името на езика, ДА, София, 2016) i u Rusiji (Карта и другие стихотворения, Скифия, 2018). U Makedoniji je objavljena i knjiga pesama Gojka Božovića Околни божества : песни и хроники (Слово, Скопје, 2014).
Bavi se priređivačkim i uredničkim radom.
Osnivač i glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag (2007) i Beogradskog festivala evropske književnosti (2017).
Potpredsjednik Srpskog PEN centra.
Živi u Beogradu.