Drama ratne traume

Lukić Darko

21,24  (160,03 kn)

God. izd.: 2009.
Broširano, šivano
409 str.

Dramske tekstove s temom Domovinskoga rata u hrvatskoj dramskoj književnosti, jednako kao i dramske tekstove s temom Vijetnamskoga rata u američkoj književnosti, u ovoj knjizi izdvojeni su u posebnu skupinu prema reflektiranju ratne traume u njima. Takav pristup tim korpusima dramskih tekstova unutar dviju međusobno različitih nacionalnih dramaturgija uvjetovan je usmjeravanjem istraživanja na poseban slučaj traume u dramskoj književnosti, u ovom slučaju ratne traume, i njezinih učinaka na odnos dramskih pisaca prema društvenoj mitologiji vlastitih sredina.

Dramski tekstovi u američkom i hrvatskom primjeru pokazuju velike sličnosti upravo po odnosu tih tekstova prema općeprihvaćenim društvenim mitologijama, odnosno po kritičnosti stajališta autorskoga “osobnog mita” prema društvenoj mitologiji.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 9789537355449 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 12,5 × 20 cm
Author Picture

Lukić Darko

1962

Darko Lukić (1962) redoviti je profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Predaje i na doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Gostuje na brojnim sveučilištima u inozemstvu, a stručno se usavršavao u inozemstvu. Kao teatrolog bavi se istraživanjima suvremene drame i kazališta. Objavio je znanstvene knjige i sveučilišne udžbenike u području teatrologije: Kazalište u svom okruženju: Kazališni identiteti: knjiga 1 i Kazalište u svom okruženju : Kazališna intermedijalnost i interkulturalnost knjiga 2 te knjige Kazalište, kultura, tranzicija, Drama ratne traume, Produkcija i marketing scenskih umjetnosti, Kazališna tranzicija u Hrvatskoj, Uvod u antropologiju izvedbe. Romane Noći punog mjeseca, Uzaludnosti i Bijeg od budućnosti, zbirku kratkih priča Gonetanje zrcala, te knjige dramskih tekstova: Važno je biti pozitivan, Medeja, Sedam suvremenih hrvatskih drama kao i brojne znanstvene tekstove u časopisima. Osim pisanja prevodi s engleskog i španjolskog jezika.