Likovna kritika u Hrvatskoj 1868-1951

Galjer Jasna

21,24 

God. izd.: 2000.
Broširano, šivano
445 str.

Knjiga koja se nalazi pred čitateljem pokušaj je cjelovitog prikaza i historizacije hrvatske likovne kritike. Razdoblje od 1868. do 1951. odabrano je kao karakteristični uzorak vremena, određen prvim pojavama likovne kritike u ovoj sredini šezdesetih godina 19. stoljeća, raspadanjem statične, jednoznačne epohe historizma i izrazitim stilskim polifomortizmom moderne, koja, paradoksalno, završava vlastitom suprotnošću totalitarnih obrazaca i, konačno, krajem dominacije ideologizirane slike svijeta.

S težištem na strukturalnom jedinstvu kritike i njezina predmeta, nastoji se pokazati zašto i kako se hrvatska likovna kritika u navedenom razdoblju svojim temama, vrednovanjima, zabludama, traumama, sukobima, pretpostavkama i načinima na koje je stvarala svoje sudove najživlji govorni jezik umjetnosti o sebi.

SKU: 9789532060270 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 12,5 × 20 cm
Author Picture

Galjer Jasna

Jasna Galjer diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Odsjeku za povijest umjetnosti istog fakulteta magistrirala je i doktorirala s temama iz područja povijesti likovne kritike. Radi u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, gdje je voditeljica zbirke dizajna i arhitekture. Ima zvanje muzejskog savjetnika. Autorica je više studijskih i monografskih izložbi. Objavljuje u stručnoj periodici, dnevnom, tjednom i revijalnom tisku, posebno o temama iz područja povijesti i suvremene produkcije dizajna i arhitekture te likovne kritike. Surađivala je na autorskim prilozima u programima HRT-a. Od 1991. suradnica je Instituta za povijest umjetnosti. Sudjelovala na više stručnih i znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu, vodila seriju tribina na temu dizajna i ideologije u Institutu otvoreno društvo Hrvatska. Za sudjelovanje u rekonstrukciji izložbe Hrvatski salon 1898 kao članica autorskog tima dobila je Nagradu grada Zagreba za 1998. godinu. Članica uredništva časopisa Život umjetnosti 1996-1998 i časopisa Informatica Museologica 1996-1998. Članica hrvatske sekcije AICA-e (od 1994) i Hrvatskog novinarskog društva (od 1993). Tekst objavljen u knjizi Likovna kritika u Hrvatskoj 1868-1951 za tisak je neznatno izmijenjena verzija disertacije obranjene 1999. godine.