Davor Šalat rođen je u Dubrovniku 1968. godine, a cijeli je život proveo
u Zagrebu, gdje je na Filozofskome fakultetu diplomirao komparativnu književnost te španjolski jezik i književnost. Doktorirao je s temom Hrvatske pjesničke prakse od 2000. do 2010. Radi kao novinar i urednik na Trećem programu Hrvatskoga radija.
Objavio je šest izvornih zbirki pjesama, zatim po jednu zbirku pjesama u Meksiku (s Lanom Derkač) u prijevodu na španjolski i na Kosovu u prijevodu na albanski, te šest knjiga eseja i kritika, uglavnom o suvremenim hrvatskim pjesnicima. Godine 1991. dobio je Nagradu Goran za mlade pjesnike, godine 2015. Nagradu Julija Benešića za najbolju zbirku kritika, a godine 2019. Nagradu Zvonko Milković za najbolju knjigu intimističke poezije.

  • Hrvatske pjesničke prakse od 2000. do 2010.
   Dodaj u košaricu
   • Hrvatske pjesničke prakse od 2000. do 2010.

   • 24,00 
   • Šalatova knjiga iscrtava sustavan, iscrpan i teorijski domišljen zemljovid tekstova, pjesnika, stilova i lirskih trendova u tom desetljeću. Analitički diskurz Davora Šalata umješno združuje postupke, metode i koncepte književne kritike, stilistike, sociologije i filozofije književnosti. Upravo na takvom „poliperspektivnom“ diskurzu temelji se slojevit i pouzdan hermeneutički prikaz hrvatskoga pjesništva u prvom desetljeću 21. stoljeća. Šalatovo izlaganje teme varira između načelnih,…