-55%

Turistička destinacija

Zink Rui

Najniža cijena: 17,25 
Snižena cijena: 7,83 

Godina izdanja: 2011
Cijena: 130kn
Broj stranica: 208
broširano, šivano

 

Rui Zink je u modi. To je neizbježna istina. Počeo je s televizijskom emisijom Noć zlih jezika, nastavio s pisanjem kronika za dnevne novine Independente… a onda je eksperimentalna kazališna grupa sa Sveučilišta u Aveiru, oduševljena Zinkovim pričama Stvarnost sada u boji, napravila kazališnu predstavu prema toj knjizi.

U dnevnom listu Visão, 7.ožujka 1996.

Rui Zink pripovjedač je koji uranja u kaos i apsurd svakodnevice, oštri satiričar, majstor ironije – ironije koja se ponekad obrušava i na samoga autora – i vješti zanatlija portugalskog jezika. U njegovim se djelima ogleda složenost književnosti i života, besmislenost institucija i njihovo licemjerje, tjeskoba trenutka, ljubav i seks, obitelj i sjećanje, zaslijepljenost medija, bezbrižno neznanje mnogih ljudi i, ne manje važno, stalna prisutnost smrti, koja obično stiže na glup i smiješan način.

Iz recenzije Helene Vasconcelos, 2005.

U jednom od tih turističkih programa – sedam dana polupansiona u zemlji poharanoj ratom, gdje su plaže minirane i pune granata, gdje su otmice turista svakidašnja pojava – nađe se tako i protagonist ovih stranica, Servajit Duvla, za čitatelje Greg (turistički pseudonim), ili prema lokalnom taksistu, Gereg, zbog poteškoća u izgovoru. Saznajemo da je, zbog nekih nezgoda koje su vezane za moralnu čast njegova sina, Greg uplatio tu turističku destinaciju zbog jednog jedinog razloga: on želi umrijeti, ubiti se.

Pedro Neves, 3. veljače 2009.

Turistička destinacija bavi se pitanjem odredišta, pitanjem kamo idemo, kao i idejom turista. Turist je onaj tko ne zna kako će se stvari odvijati u budućnosti, tko je samo u posjetu, samo u prolazu.

Rui Zink

SKU: 9789537355890 Kategorija:
Author Picture

Zink Rui

16 lipnja 1961

Rui Zink (Portugal, 16. lipnja 1961) piše pripovijetke, romane, eseje, kazališna djela. Predaje književnost na lisabonskom Fakultetu društvenih znanosti. Romani i novele: Hotel Lusitano (1987), Apocalipse Nau (1996), O Suplente (2000), Os surfistas (Surfisti 2001), A dádiva divina (2005), - nagrada PEN centra O destino turístico (Turistička destinacija, 2008).
Zbirke pripovjedaka: A Realidade Agora a Cores (1988), Homens-Aranhas (1994), A Palavra Mágica e outros contos (2005) (Magična riječ i druge pripovijesti, Zagreb, 2009).
Kronike: Lutopela Felicidadedos Portugueses (2007).
Djela su mu prevedena na njemački, engleski, francuski, španjolski i druge jezike.