Totalitarizam?

Paić Žarko

15,79 

Godina izdanja: 2015.
Cijena: 119kn
broširano, šivano

 

U ovoj knjizi se totalitarizam nastoji promisliti kao događaj, i to kao događaj u emfatičnom smislu, kao “singularni događaj” na tragu uvida suvremenih filozofa događaja (Arendt, Heidegger, Deleuze i drugi). Upravo takva ontološka struktura totalitarizma ne dopušta da ga se proučava na “objektivan način”: stoga ovaj događaj, u onome što mu je najsvojstvenije, ostaje nedostupan i društvenim znanostima i (tradicionalnoj) filozofiji politike. No ova nedostupnost može ostati neopažena i previđena, upravo kao zaborav biti totalitarizma, pod velikim bremenom znanja stečenog o totalitarizmu.

Upitnik koji je Paić stavio u naslov svoje knjige znači i veliku obvezu, obvezu promišljanja: treba reći o ovoj temi sve ono što o njoj treba znati, ali i ono što se još ne zna, što još nije rečeno, ili se makar kao takvo naslućuje. I doista, autor će u ovoj obimnoj knjizi predstaviti uvide najutjecajnijih istraživača o svim bitnim segmentima stvarnosti totalitarizma: politika, ideologija, propaganda, teror, logori, totalna država, zajednica podanika, totalna mobilizacija i kontrola, vođa i partija itd.

Ugo Vlaisavljević

SKU: 9789533341170 Kategorija:
Author Picture

Paić Žarko

16. listopada 1958

Žarko Paić (Kutina, 16. listopada 1958) docent je na Studiju modnog dizajna Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje sociologiju kulture, estetiku, semiotiku i vizualne komunikacije. Glavni je urednik časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti Tvrđa, zamjenik glavnog urednika časopisa Europski glasnik i član uredništva časopisa Art-e Fact. Stalni je suradnik mnogo časopisa u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, Slovačkoj i Mađarskoj. Njegova djela prevođena su na rumunjski, mađarski, slovenski, francuski, engleski, njemački. Sudionik je brojnih konferencija i književnih simpozija u zemlji i inozemstvu. Urednik je u izdavačkoj kući Antibarbarus iz Zagreba.
Objavljene knjige: Njihalo na kraju stoljeća: sumrak europskog uma A.D.1992 (1993), Aura (1994), Postmoderna igra svijeta (1996), Gotski križ (1998), Opako ljeto (1999), Idoli, nakaze i suze: ideologijsko podjarmljivanje umjetnosti u XX. stoljeću (2000), Montaigneov rez (2004), Plemenski zavjet krvi (2005), Politika identiteta: kultura kao nova ideologija (2005), Slika bez svijeta: ikonoklazam suvremene umjetnosti (2006), Izgledi povijesnog mišljenja: zbornik radova povodom osamdesete obljetnice rođenja Vanje Sutlića (2006), Moć nepokornosti: intelektualac i biopolitika (2006), Traume razlika (2007), Uronjeni (2007), Projekt slobode: Jean-Paul Sartre - filozofija i angažman (2007), Zaokret (2010), Totalitarizam? (2015).