Soba pod dvorcem

Simonišek Robert

15,79  (118,97 kn)

… prvi roman koji tematizira vruća pobunjenička događanja na ulicama slovenskih gradova u jesen 2012. te zimi i u proljeće 2013… Događanje romana pokreće lik Peter Mrak, u većem dijelu romana imenovan samo inicijalima P. M., koji posjeduje danas neuobičajenu osobinu, svojevrsni hir: sklonost samopromišljanju i samoanalizi. Mrak propituje vlastitu poziciju (trenutačnu, prošlu, buduću) u odnosu prema drugima (poštovanom umirovljenom profesoru, bivšoj ljubavi, sadašnjoj još-ne-ljubavi), prema svijetu (događanja na ulici, akterima tih događanja) i prema samom sebi (poslu, financijskom dugu, životnim ciljevima).
Goran Potočnik Černe

Za razliku od trendova u suvremenoj slovenskoj produkciji romana obilježenih dinamizmom događanja, roman Soba pod dvorcem ističe se svojim filozofsko-esejističkim usmjerenjem i svojom sporošću. Odricanjem od događajnosti, čime se ujedno odražavaju junakov unutrašnji svijet i “spleenovska” atmosfera cjeline, kao i odabirom egzistencijalno izazovnog junaka, Simonišekov roman podsjeća na početak slovenskog modernog romana. (…) Soba pod dvorcem otvara mnoge velike teme koje nadograđuje na priču o aktualnoj društvenoj stvarnosti i njezinim akterima, pri čemu se najdublje dotiče pitanja (izgubljene?) odgovornosti – kako pojedinca prema svome biću, čovjeku pored sebe, obitelji i državi, tako i društva i države prema pojedincu.
Diana Pungeršič

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 9789533341446 Kategorija:
Author Picture

Simonišek Robert

1977

Robert Simonišek (Celje, 1977) pisac je, pjesnik i povjesničar umjetnosti. Studirao je filozofiju i povijest umjetnosti, a potom i doktorirao. Objavio je tri pjesničke zbirke, dva prozna djela, monografiju i knjigu eseja Trk prostorov (Sudaranje prostora), za koju je 2016. godine primio nagradu za najbolju esejističku zbirku. Priznat je i kao kritičar i prevoditelj s engleskoga. Soba pod dvorcem autorov je prozni prvijenac, koji je bio nominiran za najbolji slovenski roman 2014. godine.