Razaznanja

Meštrović Matko

13,14 

Izdanje: Meandarmedia 2011
Cijena 99 kn
132 stranice
broširano, šivano

 

Pjesme u ovoj knjizi plod su dugotrajnog, prikrivenog i naknadno osviještenog poriva za promišljanjem latentnih slojeva osobne životne zbilje. Posve izvan tekućih preokupacija svakodnevlja, u nepredviđenim trenucima noćnog buđenja ili bdijenja, iznicala su pitanja, slike ili slutnje o mnogočemu što na danjem svjetlu nikad ne bi moglo doći na vidjelo. Potreba da se to zabilježi na nekom papiriću u polumraku prije nego nestane, ili pak da se dozove iz dubine bića, kad je ono posve bespomoćno u suočenju s ništavilom, postala je gotovo ustaljenom navikom. Ili čak svojevrsnom terapijom.

Naknadnim sređivanjem tih noćnih bilješki autoru je postajalo jasno da u njima progovara o vrlo velikom broju tema i motiva, o čitavom spektru formalno nesputanih uvida, razaznanja, u kojima se rastaču ili nadilaze osobni i vladajući svjetonazorski obrasci. Tako je postupno sazrela pomisao, pa i odluka, da se ta građa sredi i u odgovarajućem izboru objavi u jednoj knjizi.

Knjiga slijedi uglavnom kronološku liniju i ovaj izbor obuhvaća razdoblje od petnaestak godina, iz potencijalnih, neobjavljenih zbirki pjesama, koje čine u svakom pogledu jedinstvenu cjelinu.

Nema na zalihi

SKU: 9789537355852 Kategorija:
Author Picture

Meštrović Matko

Matko Meštrović znanstveni je savjetnik na Ekonomskom institutu, Zagreb, sada u statusu zaslužnog znanstvenika (Emeritus). Bio je profesor teorije dizajna na međufakultetskom studiju pri Arhitektonskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta, direktor Zavoda za kulturu Hrvatske (1987-1992), a prije toga savjetnik generalnog direktora Radio-televizije Zagreb. Kao likovni kritičar i teoretičar stekao je značajnu reputaciju početkom 60-ih, sudjelujući u organiziranju međunarodnog pokreta Nove tendencije. Bio je član grupe Gorgona, glavni urednik časopisa Dizajn, časopisa Bit-International te član konzultativnog kolegija međunarodnog časopisa Journal of Communication.
Pored prve knjige Od pojedinačnog općem (1967), objavio je još i sljedeće: Obrisi bez obrasca (1978), Teorija dizajna i problemi okoline (1980), Svijet, svijest i zavisnost (1983), Roba i sloboda (1995), Vrijeme zbilje (2002), Raspršenje smisla (2007), Prema novom usmjerenju (2011). Istraživački projekti koje je vodio u Ekonomskom institutu rezultirali su zbornicima Sociokulturni kapital i tranzicija u Hrvatskoj (1998) te Globalizacija i njene refleksije u Hrvatskoj (2001) i knjigom poezije Razaznanja (2011).