Obožavatelj trena (t. u.)

Imamović Jasmin

7,96 

God. izd.: 2003.
Tvrdi uvez, broširano, šivano
122 str.

Roman Obožavatelj trena prati odrastanje grupe dječaka u Tuzli u drugoj polovini dvadesetog vijeka, pri čemu se radnja romana fokusira na glavnog protagonistu i njegov proces sazrijevanja. Slika djetinjstva pri tom se proširuje na sasma specifično odslikavanje društvenog horizonta, njegove kulture i sistema vrijednosti, ideoloških i političkih simbola, amblema i znakova.

Na tako postavljenom romanesknom okviru Imamović uspijeva u veoma napetoj, čas poetski intoniranoj, čas humornoj, pa ironičnoj priči opisati kako individualnu, tako i širu, društvenu dramu i proces razgradnje simboličkog sistema ideologije.

Enver Kazaz

Nema na zalihi

SKU: 9789532061253 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 11,5 × 19,5 cm
Author Picture

Imamović Jasmin

1957

Jasmin Imamović (1957), završio je Pravni fakultet u Sarajevu (kao pravnik objavio je više knjiga, znanstvenih i stručnih radova iz područja građanskog prava). Član je Društva književnika Bosne i Hercegovine. Živi i radi u Tuzli. Piše romane, novele, kratke priče, eseje, scenarije, radio drame. Roman Ubijanje smrti (1994) dobio je odlične kritike u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, a već 1995. doživio je drugo izdanje, koje je rasprodano samo za dva mjeseca. I njegov drugi roman Besmrtni jeleni (Bosanska biblioteka, 1996), Klagenfurt/Celovec iz Austrije i radio Kameleona iz Tuzle naišao je na pozitivnu reakciju čitatelja i kritike. Romani su nagrađeni Prvom nagradom na tradicionalnom međunarodnom skupu izdavača i kulturnih fondacija održanom u Pazinu u svibnju 1999. godine. Napisao je i sljedeće romane: Obožavatelj trena (2003) i Slana zemlja (2015). Imamovićevi prozni tekstovi prevedeni su na engleski (nagrada britanske ambasade za priču, antologija suvremene bosanske priče na engleskom), zatim na poljski, njemački i francuski jezik.