Nosive konstrukcije

Grcić Katja

10,49 

Godina izdanja: 2015
Cijena: 79 kn
Broj stranica: 63
broširano, šivano

 

U knjizi Katje Grcić sve je kao u poetskom ekspres loncu: dobro odmjereno, dobro zatvoreno, a unutra ključa i vrije. Goli izraz, „očišćen“ od jezičnih viškova svjedoči određen emotivni višak, onaj iz kojeg naposljetku izraste ili iskoči pjesma. Pjesma je najčešće ljubavna, njene su konstrukcije uvijek za dvoje, a materijali krhki, iako se na njih u kakvoj sarkastičnoj rečenici moguće i posjeći.

Lirski subjekt, kao i mnogi subjekti prije, vječno traga za (vječnom?) ljubavlju. U zbirci Nosive konstrukcije ta ljubav nije samo uzajamno utočište, nego i uzajamni strah, ono od čega i prema čemu se bježi. Pritom je pristup autorice originalan, suvremen i svjež, pa je takav i konačan produkt – poezija koja stilski i tematski prelazi lokalne i tradicijske okvira pjesništva.

Olja Savičević Ivančević

Nema na zalihi

SKU: 9789533341026 Kategorija:
Author Picture

Grcić Katja

1982

Katja Grcić (Split, 1982). Njemački i engleski jezik i književnost diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Stručna usavršavanja tijekom studija odradila je na Sveučilištu Karl-Franz u Grazu, te Institutu za prevoditelje i tumače u Beču. Poeziju već niz godina objavljuje u časopisima (Quorum, Pobocza, Vijenac, Zarez, Mogućnosti, Tema i dr.), a pojedine su joj pjesme prevedene na poljski, češki i slovenski jezik. Osim poezije, piše i prozu, a bavi se i vizualnom umjetnošću. U travnju 2014. prvi put javno izlaže u okviru grupne izložbe NUS u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu. U njenoj zbirci pjesama Nosive konstrukcije ljubav nije samo uzajamno utočište, nego i uzajamni strah.