Moram gledati more

Biga Vesna

13,14 

Godina izdanja: 2018; meki uvez; 95 stranica

Knjiga pjesama Vesne Bige Moram gledati more upućuje na nesagledivi prostor jezika koji se umnožava, usložnjava i premješta između nemoguće stvarnosti i mogućeg sna. Pjesnički svijet u „gledanju mora“ jest upravo ono što se opisuje, ono što u tekstu prepoznajemo,. Osjećamo i vidimo kao izazov praznine. Praznine koja se puni i mijenja kretanjem, šetnjom i šumom, nadomješta i istražuje procesima svijesti, percepcije. Jednostavnost, narativnost i sagledivost njezin su nužan okvir, jer ono što je događaj pjesme, događaj jezika, samo je prividno građeno od stvarnih brodova , vrtova i kuća. Predmetnost i sigurnost pogleda kojim se pjesma gradi, sigurnost slušanja i odmjeravanje svakodnevice, osjećaj mjesta i smještajne prakse, poeziju Vesne Bige čine zavodljivim pozivom na putovanje, osjetilnom kartografijom koja je vizualno i emocionalno usuglašavanje sa svijetom. Čitatelj je posredničkom ulogom njezina pogleda dio uzbudljiva figurativnog preslagivanja i provjeravanja činjenica stvarnosti, sudionik nesigurna plova neodredivim koordinatama prostora. Prostora koji se u svakoj pjesmi, na putu od parka do grada, od tajnih mjesta do ponuda dana, otkriva kao ono što je ovdje, negdje i tamo. Pjesnički glas i pogled, uzajamnost zbilje i onoga što nastaje od crnih i bijelih riječi vodi do mjesta gdje sve počinje i završava, ali ne prestaje. Poanta je u njezinom otvorenom pogledu, u onome da se „nema kome stati“. O ništavilu i nezaustavljivosti je riječ. Ili bi to tek moglo biti?
Miroslav Mićanović

SKU: 9789533341958 Kategorija:
Author Picture

Biga Vesna

1948

Vesna Biga (Zagreb, 1948) završila je Filozofski fakultet. Pjesme, pripovijetke i radio drame objavljivala je u brojnim časopisima (Forum, Republika, Dometi, Istra, Književna reč, Savremenik, Vidici, Gordogan, Pitanja, Revija, Naši razgledi). Pripovijetke i pjesme su joj uvrštene u brojne preglede i antologije suvremene književnosti. Proza, poezija i radio drame prevođene su na: slovenski, makedonski, talijanski, turski, ruski, ukrajinski, poljski, esperanto i engleski jezik.
Objavila: Oprezne bajke (priče, NZ Matice hrvatske, 1981), Iz druge ruke (roman, Naprijed, 1983), Vlasnik smrti (roman, Izdavački centar Rijeka, 1987), Slike iz novog sjećanja (priče, Mladost, 1987), Dušin vrt (priče, Filip Višnjić, 1995; Meandar, 2003), Način pjesme (poezija, Čigoja, 1996), Čovjek koji je čeznuo čudo (priče, Naklada MD, 1998), Autobusni ljudi, dnevnički zapisi 1991. - 1995. (Durieux, 1998; Forum pisaca, 2001), Četiri straha, (pjesme, Naklada MD, 2001), Očekujući noćnog sokola, dnevnički zapisi (Filip Višnjić, 2002); Uhodeći vlastiti pogled (pjesme, Meandar, 2003), Ispod kapaka druge rase (pjesme, Naklada MD, 2005), Vidok koža (pjesme, HDP, Durieux, 2005), Sjenka na uzici (poezija, Meandar, 2009), Deset dolazaka (priče, HDP, 2009), Žene na putu (pjesme, Meandar, 2013), Bijela Panika (pjesme, HDP, Zagreb, 2013). Dobitnica je nagrade na Natječaju za kratku priču Večernjeg lista za pripovijetku Besanica gđe KS (1983). Izvedene radio drame: Premještaj, Vrata, Kućni posjet, Soba, Nesporazum s desetercem, Petero ili tišina, Čovjek koji je čeznuo čudo, Iz druge ruke.