Makutu (t. u.)

Karlson Stead Christian

10,62 

God. izd.: 2001.
tvrdi uvez, broširano, šivano
291 str.

Što bi zajedničkoga mogli imati mrtav oxfordski profesor kojem je zadnja želja bila da mu pepeo bude rasut na Kreti, smrt novozelandskog maorskog vojnika u Drugom svjetskom ratu, životna priča jedne hrvatske novinarke u Domovinskom ratu i potraga za izgubljenom ljubavlju engleskog profesora filozofije? U romanu Makutu C. K. Stead je objedinio različite zemljopisne širine i neobične sudbine, a dijelom je to i priča o potomcima hrvatskih iseljenika na Novom Zelandu i nedavnim ratnim zbivanjima u Hrvatskoj.

Leit motiv romana čuvena je Wittgensteinova rečenica “O čemu se ne može govoriti, o tome valja šutjeti.” Ta je rečenica u stanovitom smislu odredila sudbine junaka u romanu: svatko je imao neku tajnu o kojoj nije mogao govoriti. Naposljetku je ipak jedna smrt razotkrila neke tajne i zagonetka sudbine bila je riješena. Tajna oko koje se plete priča jest događaj iz života Donovana O'Dwyera, Novozelanđanina koji je živio u Oxfordu, a tijekom Drugog svjetskog rata bio je zapovjednik voda maorskih vojnika u bitci za Kretu.

U borbi za zračnu luku pod nerazjašnjenim je okolnostima umro Joe Panapa. Po povratku na Novi Zeland Maorkinja, teta Joa Panape, bacila je, makutu, maorsku kletvu na Donovana i to je odredilo njegov život.

Nema na zalihi

SKU: 9789532064445 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 11,5 × 19,5 cm
Author Picture

Karlson Stead Christian

1932

Christian Karlson Stead (Auckland, 1932) stekao je međunarodni ugled pedesetih i šezdesetih godina kao pjesnik i kritičar. Njegovo najpoznatije kritičko djelo The New Poetic: Yeats to Eliot prodano je u više od sto tisuća primjeraka, a naklada se i dalje obnavlja. Isto tako uspješna je i njegova knjiga o Katherine Mansfield, Letters and Journals. Do 1986. bio je profesor engleskoga i književnosti na Sveučilištu u Aucklandu, a onda se povukao i u potpunosti posvetio pisanju. Objavio je deset romana (npr. Makutu), deset zbirki poezije, dvije knjige kratkih priča i nekoliko eseja te uredio antologije novozelandske kratke priče, kratke priče Mauricea Duggana, te knjigu suvremene kratke priče južnog Pacifika. Jedini je novozelandski pisac koji je dobio nacionalnu književnu nagradu i za poeziju i za prozu od koje su nagrađena dva romana All Visitors Ashore i Singing Whakapapa. Jedan je od dvojice Novozelanđanina izabranih u članstvo Kraljevskog literarnog društva. U Novom Zelandu i Velikoj Britaniji C.K. Stead čuven je kao najvrsniji stilist u suvremenoj književnosti engleskog govornog područja. Njegova najpoznatija djela su: The New Poetic (1964), Smith's dream (1971), All Visitors Ashore (1984), The Singing Whakapapa (1994).