Ledeno doba

Radović Tanja

17,25  (129,97 kn)

God. izd. 2009.
Meki uvez
148 str.

Drame Tanje Radović zapravo funkcioniraju kao snažna satira, alegorija su medijatizirane ljudske prirode. Zrcaleći u sebi realnost raspršenog kompjuterskog vremena u elektronskom prostoru, u potpunosti se oslanjaju na tehnologiju kojom su u isto vrijeme i fascinirane, ali i istinski preplašene i zgrožene. Izražavaju one snažnu tjeskobu, panično vibriranje između iskonsko ljudskog (asociranog s osjećajima, erosom, ljubavlju, pogreškama, nadama) i strojnog elementa (vezanog uz želje za drugačijim životom, bijegom, zdravljem, tjelesnom nepovredljivošću) i u konačnici su duboko konzervativne i antitehnologijske, nepopustljivo kritički nastrojene prema snažnoj eroziji ljudskog u suvremenom, dehumaniziranom i otupjelom svijetu sveopće mehanizacije i izoliranosti.

Adriana Car-Mihec

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 9789537355463 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 11,5 × 19,4 cm
Author Picture

Radović Tanja

1964

Tanja Radović, spisateljica i knjižničarka, rođena je 1964. godine u Karlovcu. Završila je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Na Hrvatskom radiju izvedene su joj vlastite radiofonske prilagodbe drama: Pomaknute ljubavi, Kuća, Kompjutor, Zarobljeni u crtežu, Putovanje u Plavo, Sunčeve pjege, Plastične đurđice, Mreža, kao i kratke priče (emisija Hrvatska proza), radionapetice i radioigre.
Bosansko narodno pozorište u Zenici postavilo joj je dramu Iznajmljivanje vremena - pod nazivom Time sharing 3.0 (2001.) u režiji Morane Foretić, a Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru praizvelo joj je dramu Noćna gušterica (2002.) u režiji Lawrencea Kiirua.
SF priče ušle su joj u izbor najboljih na ISTRAKON-ovim natječajima za kratke SF i fantasy priče (2004., 2005. i 2008.), kao i SFERAKON-ovom natječaju za zbirku hrvatske fantastike i SF-a (2007.). Dobitnica je nagrade SFERA u kategoriji drame za knjigu Ledeno doba (2010.).
Studentsko kazalište “Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba praizvelo joj je drame Mačja glava, Kompjutor, Iznajmljivanje vremena (1999. – najbolja amaterska predstava u Hrvatskoj), Zarobljeni u crtežu, Putovanje u Plavo, u kojima je sudjelovala i kao glumica, koredateljica ili redateljica.
Kao hrvatski predstavnik sudjelovala je u radu Međunarodne dramske kolonije Od teksta do predstave (Hrvatski centar ITI, Motovun, 2001.) s dramom Gušterica.
Član je uredništva časopisa za knjigu Tema (Zagreb, Centar za knjigu, 2004.-).
Dobitnica je nagrade Tena za najbolji dramski tekst za djecu i mlade (Umjetnička organizacija Asser Savus i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2021.)

Objavljene su joj dvije knjige drama – Iznajmljivanje vremena (Zagreb, Meandar i
SKUD “Ivan Goran Kovačić“, 2001.) i Ledeno doba – (Zagreb, Meandarmedia, i
SKUD “Ivan Goran Kovačić“, 2009.); romani Pitanje Nade (Zagreb, Meandarmedia,
2015., e-izdanje 2020.), Rent-a-talent (Zagreb, Meandarmedia, 2018.) te zbirka pričaOsporavanje kiše (Zagreb, Meandamedia, 2020.).

Drama Zarobljeni u crtežu (Entrapped in the Drawing) objavljena je u izboru iz
suvremene hrvatske drame na engleskom jeziku Different voices (izbor Boris Senker, Zagreb, Hrvatski centar ITI-UNESCO, 2003.), a drama Ledeno doba (Epoka
lodowcowa) objavljena je u izboru iz suvremene hrvatske drame na poljskom jeziku - (Nie tylko) fragmenty : wybór nowych dramatów chorwackich (izbor Gabriela Abrasowicz, Leszek Małczak, Katowice, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2019.). Pojedine drame, kratke priče i SF-priče objavljene su u raznim časopisima i zbornicima.