Lao-Tseov put

Mataga Vojislav

9,29  (70,00 kn)

God. izd.: 2004.
Broširano, šivano
98 str.

Ovo je djelo pisano tragom čitanja temeljne knjige taoizma. Pisanje je izvedeno iz niza sekundarnih tekstova, što su mi kao parafraze primarnoga (kineskoga) teksta, bile dostupne na europskim jezicima. U svojoj središnjoj struji ono je vođeno trima postupcima: kompilacijom, parafrazom i komentarom.

Recimo da se radi o nadparafrazi ili pak o rekonstrukciji jedne od zapadnih redakcija Lao-tseove Knjige. U stanovitom je smislu riječ o impersonalnoj knjizi. No, budući da je učinjeno netko mora i odgovarati – potpisujem ju ne kao roditelj, nego (tek) kao primalja.

Nema na zalihi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 9789532061420 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 12,5 × 20 cm
Author Picture

Mataga Vojislav

1946

Vojislav Mataga (Opuzen, 1946) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je, magistrirao i doktorirao filologiju. Objavljuje kratke (pjesničke) oblike, književno-povijesne rasprave, eseje, kritike i prikaze. Objelodanio je sljedeće zbirke kratkih pjesničkih oblika: Bludeć predvorjem, Opća mjesta, Jezik i zmija, Mjere i utezi, Lao-Tseov put, Molitvenik za (peri)patetičare, Zapadnoistočni divan, Cukar i pelin (pučke) pisme za pivanje i (pri)kazivanje, Prispjeti u dan, dvije knjige književno-povijesnih rasprava: Književna kritika i teorija socijalističkog realizma i Književna kritika i ideologija. Zastupljen je u antologiji hrvatskih pjesama u prozi Naša ljubavnica tlapnja, što su je 1992. godine priredili A. Škunca, H. Pejaković i Z. Mrkonjić. Ostala djela: Posustajanje kulture (eseji), Moderno – postmoderno – trivijalno (eseji), Romanizmi u neretvanskome govoru; rječnik nostalgije. Trenutačno je zaposlen kao voditelj knjižnice Vladimir Nazor u Zagrebu.