Kultura i trauma

Zlatko Kramarić

18,58  (139,99 kn)

Autor analizira ulogu jezika, imena, diskursa, traume, moći, otpora, Drugih, društvenih normi i konvencija, kolektivnog pamćenja, stigmi, stereotipa… kao neizostavnih elemenata u tvorbi identiteta. Dakle, jedan od elemenata koji autor uzima u obzir je jezik –  jezikom se identitet oblikuje, jezikom se i stigmatizira i ugnjetava, ali se i otvaraju novi prostori za identitetne tvorbe. Jezik je važan jer sadrži informacije o odnosima moći i privilegijama u društvu i ujedno ima performativnu moć kojom konstruira identitet.

 Kristina Peternai Andrić

Osim što je znanstveno utemeljena, knjiga je zanimljiva i poticajna i stoga što se spoznaje, teze, zaključci iznose ne samo iz perspektive znanstvenika nego i iz perspektive književnog kritičara, čitatelja, diplomata i političara, aktera u društveno-političkim zbivanjima proteklih desetljeća, pa se u izlaganje nužno upliće i autorovo osobno iskustvo. Smatram to značajnim doprinosom ovoj temi, možda čak i svojevrsnom taktikom da se znanost popularizira, jer se tako u tekst uvlači i čitatelja koji ne pripada nužno užoj struci (makedonističkoj, /književno/znanstvenoj, humanističkoj).

Ivica Baković

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 9789533342573 Kategorije: ,
Author Picture

Zlatko Kramarić

1956

Zlatko Kramarić (Osijek, 1956.) profesor je makedonske književnosti i kulture, teorije književnosti i kulturalne antropologije. Radi na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku kao redoviti profesor u trajnom zvanju, i kao gost-profesor na FON-univerzitetu u Skopju. Trenutno je veleposlanik Republike Hrvatske u Albaniji. Prije toga, bio je veleposlanik RH u Sjevernoj Makedoniji i Kosovu, i generalni konzul RH u Banja Luci, Bosna i Hercegovina.
Napisao je više knjiga, od kojih izdvajamo: Novi experimentum macedonicum (1987.), Uvod u naratologiju (1989.), Makedonske teme i dileme (1991.), Diskurs razlike (1995.), Identitet, tekst, nacija (2009), Jugoslavenska ideja u kontekstu postkolonijalne kritike (2014.), Nostalgija - kratka povijest zaborava (2016.), Sat hrvatskog (2018.) i, u suatorstvu s Angelinom Banović-Markovskom, Politika, kultura, identitet (2013.).