Dodir teksta (ePUB)

Sablić Tomić Helena

9,95 

Ne lobirajući ni za koga, ne podliježući aktualnim trendovima, ali bivajući u suglasju s modernitetom, prepoznajući uvijek najbolje u sveukupnoj hrvatskoj književnoj produkciji, kritičarka Helena Sablić Tomić, uz ugledna i provjerena imena, afirmirala je i mnoge nove, mlade pisce koji su ubrzo našli svoje mjesto u probranome književnom krugu. (…)

Dodir teksta čita se s punim povjerenjem, a ispisan je sa zamjetnom literarnošću, kritičarskom stručnošću i brigom za tekst i njegovu recepciju.

Branka Džebić

SKU: 978-953-334-251-1-1 Kategorija:
Author Picture

Sablić Tomić Helena

18. kolovoza 1968

Helena Sablić Tomić (Osijek, 18. kolovoza 1968) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je 1997. godine magistrirala s temom Kratka priča devedesetih – biblioteka i autori časopisa Quorum, a 2001. obranila je doktorsku disertaciju naslovljenu Modeli hrvatske suvremene autobiografske proze. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku predaje u statusu redovite profesorice kolegije iz područja književnosti. Dekanica je Umjetničke akademije u Osijeku od 2006. Predsjednica je Matice hrvatske ogranak Osijek u razdoblju 2003-2007. U uredništvu časopisa Kolo od 1998-2009. Članica je Pen-a, DHK i HDP. Dobitnica je osam nagrada za svoja djela. Objavila je petnaest knjiga (Montaža citatnih atrakcija – quorumova kratka priča, Intimno i javno- ogledi o suvremenoj autobiografskoj prozi, Slavonski tekst hrvatske književnosti, Gola u snu – o ženskom književnom identitetu, Dnevnik nevidljivoga-moja godina 2007, Hrvatska autobiografska proza, Hrvatska suvremena književnost – pjesništvo i kratka priča od 1968, (koautorstvo s Goranom Remom), Bogdan Mesinger – esej, Pannonius, Vrančić; pretapanja, Grad koji šarmira, O strasti, čitanju, dokolici; Uvod u hrvatsku kratku priču, Meandar – književna panorama Europe, Dodir teksta, Skriveno u oku), a priredila ih osam.
Pisala je književne kritike za Vjesnik, a trenutno ih piše za Hrvatski radio 1. program (emisija Kutija slova).