Brevijar poraženih

Cioran Emil M.

7,83  (59,00 kn)

God. izd.: 2009.
116 str.
Prevela s francuskoga, uz konzultaciju rumunjskoga, Vanda Mikšić

Polazeći od autobiografskog očaja što ga u njemu izaziva činjenica da se u Parizu osjeća strancem, u djelu Brevijar poraženih, koje se sastoji od sedamdeset fragmenata, Cioran traži svojevrsnu utjehu u svjetlosti poezije i glazbe, odnosno u kontemplativnoj dokolici i temeljnoj skepsi.

Posebno se obrušava na čovjekovu potrebu obožavanja i prihvaćanja lažnih Apsoluta, uključujući i bogove, te mlitavost i trpljenje (koje ponajviše uočava u vlastitu narodu). Stoga uz rušenje svih religija i bogova, uz odbacivanje svih ideologija, zagovara jakog, strastvenog čovjeka kojemu nije strana okrutnost.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 9789537355371 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 11,5 × 20 cm
Author Picture

Cioran Emil M.

1911

Emil M. Cioran (Rasinari, Rumunjska, 1911 - Pariz, 1995) od kraja četrdesetih godina dvadesetog stoljeća piše isključivo na francuskom jeziku. Mučen nesanicama i depresijama, živio je skromno i povučeno u Latinskoj četvrti, družeći se s nekima od najistaknutijih umova svoga vremena. Iako je zbog mladalačkih pronacističkih i desničarskih stavova doživio brojne kritike i osporavanja, njegova su djela od ´70-ih godina naovamo dobila zasluženu pozornost diljem svijeta. U svojim se esejima Cioran bavi temama kao što su vrijeme, povijest, otuđenje, ništavilo, nemoć, apsurd, dosada, samoubojstvo, smrt, dekadencija (Zapada), tiranija, glazba. U samu srž svakog istinski filozofskog promišljanja smješta očaj. Djelo ovog polemičnog i lucidnog “teoretičara očaja” i “najavljivača apokalipse”, kako su nazivali jednog od najmračnijih suvremenih filozofa nihilizma, svakako se nadovezuje na tradiciju Kierkegaarda, Schopenhauera, kao i Nietzschea, kojega osporava koliko i slijedi. Djelo Bréviare des vaincus (1993) (Brevijar poraženih, 2009) sastoji se od sedamdeset fragmenata, u kojima traži utjehu u svjetlu poezije i glazbe.