Alta i mira

Mrkonjić Anđelko

13,14  (99,00 kn)

Godina izdanja: 2016
Cijena: 99 kn
Broj stranica: 102
broširano, šivano

 

Alta i mira čita se na tragu dosadašnjih Mrkonjićevih multimedijalnih i konceptualnih, književnih i likovnih, ostvarenja. I u ovom uratku autor ne pokušava ukrotiti žanrovski i medijski prevrtljivu narav poezije nego se suočava s njezinom vizualnom, filmskom i narativnom potentnošću. Mrkonjićeva ideografija ne počiva na nekom prapismu ili nekoj standardiziranoj grafiji, ona obznanjuje njihovu kliničku smrt, ali i novo rođenje sasvim izmišljenog (post)pisma ili nemuštog jezika koji preispituje mogućnosti poezije i njezine recepcije.

Altorov (trans)poetski koncept time dovodi u pitanje bilo kakvu jednoznačnu definiciju poezije ili kulture. Pitanje koje postavlja ova knjiga je: što je poezija danas, kako je stvaramo, koje su njezine vrijednosti, što s njom činimo, i činimo li uopće išta?

Ivana Žužul

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: 9789533341101 Kategorija:
Author Picture

Mrkonjić Anđelko

Anđelko Mrkonjić (Cerna,1961) diplomirao je na Pedagoškom (Filozofskom) fakultetu jugoslavistiku. Radio je u osnovnoj i srednjoj školi, te na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a trenutačno je zaposlen na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Objelodanio je pjesničko-grafičku mapu Molitva ili od obloga ljepote (pogovor Delimir Rešicki, 1997); zbirku pjesama Od praznine (pogovor Goran Rem, 2007); zbirku kratkih priča Priče iz Supera (pogovor Helena Sablić Tomić, 2009); knjigu rasprava, eseja i kritika Slika, riječ, kultura (recezenti Cvjetko Milanja i Josip Alebić, 2011); dvojezičnu zbirku pjesama Zbirka pjesama/Versek (hrvatski/mađarski; prepjev Zoltan Medve, 2014) koja mu je nagrađena priznanjem Duhovno hrašće na 26. pjesničkim susretima Drenovci 2015. Književne radove objavljivao u Književnoj reviji i Kolu. Slikarski rad ovjeren mu je na 12, 13, 14, 16, 17, 18, i 23. Slavonskom biennalu, između ostalih samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Pisao je likovne eseje i predgovore, mahom o osječkim slikarima.