Ženski vodič kroz Zagreb

Blasin Barbara

17,25 

God. izd.: 2006.
Broširano,  šivano
175 str.

Ženski vodič kroz Zagreb kontinuirani je istraživačko-umjetnički projekt započet 2002, a jedan od dijelova projekta je i knjiga. Predstavljanjem 28 biografija, tragom specijaliziranog turističkog vodiča, ispisuje se i povijest samoga grada, jer grad utjelovljuje povijest, kako kaže Rosalyn Deutsche. Vodič je prvi pokušaj da se na jednom mjestu sakupe i predstave biografije dijela žena koje su stvarale povijest Zagreba, bez obzira radilo se o priznatim umjetnicama, aktivisticama za ženska prava, pionirkama u znanosti i tehnologiji ili samo ženama koje su na margini velikih povijesnih događanja u Zagrebu živjele i radile.

Na tragu suvremenih historiografskih tendencija “alternativne”, “nove” ili “ženske” povijesti, kroz iznošenje biografija anonimnih, zaboravljenih ili prešućivanih žena simbolički se ukazuje na ulogu/poziciju žene u pojedinom vremenskom periodu. Vodič je prvi sustavni pogled u gradsku povijest svakodnevice iz ženske perspektive u nas, inače discipline koja je u svijetu već odavno stekla i akademsko i političko dostojanstvo.

Nema na zalihi

SKU: 9999532062174 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 17,5 × 20 cm
Author Picture

Blasin Barbara

1973

Barbara Blasin (1973) diplomirana je dizajnerica. U svojem umjetničkom djelovanju bavi se i fotografijom. Sudjelovala je na više samostalnih i grupnih izložbi. Istraživačko-umjetnički projekt Ženski vodič kroz Zagreb u izdanju MeandarMedije rezultat je projekta kojeg provodi od 2002. Živi i radi u Zagrebu.