Quorum: časopis za književnost 5-6/2010

Čegec Branko

9,95 

Novi dvobroj časopisa Quorum (5-6/2010) – kao toliko puta do sada, jer nije mu uzaludna oznaka za vrijednost 25+ (izlazi duže od dvadeset i pet godina) – potvrđuje sadržajem, dizajnom, načinom na koji kontekstualizira bitna mjesta umjetničkih praksi svoje mjesto u hrvatskoj časopisnoj produkciji.

Ivica Prtenjača pjesničkim ciklusom (Lao Ti i ja) i sugestivnom prozom”Stohastička rezonancija” (iz romana Drenja) Luka Bekavac domaće su autorske snage, koje s prozom Lorrie Moore i kritikama njezinih knjiga (priredila i prevela Ivana Rogar), vode čitatelja kroz labirinte novih književnih praksi. Opsežan izbor iz suvremenoga katalonskog pjesništva “Vidjeti čega nema” (16 pjesnika izabrao Pauf Sif, trenutno predavač katalonske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru), nastao u radnoj i uzavreloj atmosferi razrijeđenoga planinskog zraka i radionica prevoditelja, svojevrsni je “neobvezniji” nastavak antologije katalonskog pjesništva Bikova koža što ju je osamdesetih godina priredio Tonko Maroević.

S katalonskom književnosti nastavlja se i u tematu “Nebo plavo kao na fotografijama” (priredio Roman Simić) i čine ga proze četvoro pisaca koji, predstavljeni u ovom izboru za hrvatsku publiku, imaju malo toga zajedničkoga, ali “zahvaljujući našoj mladosti udaljili smo se od onih tema koje je antifrankizam uvukao u književnost i krenuli smo svatko svojim putom.”, kaže Màrius Serra, govoreći o sebi i onome što pišu on i Lolita Bosch, Llucia Ramis Laloux, Jordi Puntí.

Branislav Oblučar, priređivač temata Prečaci, upozorava da naprečac zaputiti se u zadanu temu značilo bi da nam je pojam 'prečac' samorazumljiv, da ga možemo ispričati temeljem iskustva, da ne izaziva dvojbe niti pitanja – ali izaziva i na taj izazov odgovaraju: Stipe Grgas, Marko Pogačar, Igor Grbić, Miroslav Kirin, Branislav Oblučar, Katarina Brajdić, Zoran Roško, Jerko Bakotin, Asja Bakić, Renata Jambrešić Kirin, Miroslav Mićanović, Slađan Lipovec, Evelina Rudan i Vesna Biga.

Što odlikuje već uhodane Kritičke prakse Quoruma: preciznost, pouzdanost, vrednovanje i dobar uvod u čitanje novih knjiga. Vjerojatno, još ponešto ili i više od toga: kritičko čitanje suvremenosti (knjiga, ideja…). K. Brajdić govori o požudnoj i pomirljivoj ne/dokučivost pisanja u nagrađenoj (Goranovo proljeće) knjizi pjesama Irene Delonga Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti, a M. Pogačar o sasvim konkretnom boks-meču (Branko Maleš, Vertigo) i Mogućnosti točke Zorana Kršula. Boris Postnikov, nakon niza pohvalnih kritika, poduzima se drukčijeg čitanja romana Ivane Simić Bodrožić Hotel Zagorje iz perspektive generacijskog preispisivanje devedesetih.

Anera Ryznar piše o izvrsnoj, a možda nedovoljno primijećenoj knjizi Zorana Malkoča Groblje manjih careva. Istern, Rođeni brat vesterna naslov je kritike Alle Tatarenko, koja piše o uzbudljivom romanu Olje Savičević Ivančević Adio kauboju, a kao drugi par suvremene hrvatske proze nadaju se lica vode, lica romana (Nada Gašić, Voda, paučina). Ivan Majić misli da je knjiga Nebojše Lujanovića Godina svinje tipična hrvatska knjiga, dok se Marija Perica bavi pokušajem društvene kritike u knjizi Branke Primorac Divlje godine.

Novouhodana rubrika Quorumov lančani reaktor, svojevrsna časopisna miniantologija hrvatskog pjesništva, donosi u međusobnom izboru pjesme i komentare M. Mićanovića, Branka Čegeca, Marije Andrijašević, Krešimira Pintarića, I. S. Bodrožić, I. Prtenjače i Ivana Rogića Nehajeva.

Dizajn i priprema broja Vladimira Končara začinjeni su izvrsnom naslovnicom i fotografijama Vladimira Živkovića.

Iz sadržaja:

Ivica Prtenjača
Luka Bekavac
Lorrie Moore
Michiko Kakutani
Ron Charles
Joan Vinyoli
Josep Piera
Montserrat Rodes
Oriol Izquierdo
Maria Josep Escrivà
Àngels Gregori
Blanca Llum Vidal
Anna Gual
Marius Serra
Lolita Bosch
Jordi Puntí
Albert Balasch
Andreu Gomila
Pau Sif
Àngel Igelmo Segura

SKU: 977562010 Kategorija:
Author Picture

Čegec Branko

22 lipnja 1957

Branko Čegec (Kraljev Vrh, Vrbovec, 22. lipnja 1957) diplomirao jugoslavenske jezike i književnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređivao književnost u omladinskim novinama i časopisima Polet i Pitanja. Od 1985. do konca 1989. glavni urednik časopisa Quorum. Od 1989. do konca 1990. glavni i odgovorni urednik lista za kulturu Oko. Nakon toga do 1993. urednik u izdavačkoj kući Mladost. Godine 1992. pokrenuo vlastitu nakladničku kuću Meandar, koja djeluje od ljeta 1993. U njoj radi kao direktor i glavni urednik do 2000, nakon toga kao glavni urednik. Godine 1999. izabran je za predsjednika Odbora Goranova proljeća, najveće hrvatske pjesničke manifestacije, na čijem čelu ostaje do jeseni 2007.
Godine 2003. pokreće Centar za knjigu i časopis za knjigu Tema, pri kojima djeluje kao ravnatelj, odnosno glavni urednik. Objavio je sljedeće knjige: Eros-Europa-Arafat (poezija, Zagreb 1980; nagrada Goran za mlade pjesnike), Zapadno-istočni spol, (poezija, Zagreb 1983), Presvlačenje avangarde (eseji i kritike, Zagreb 1983; nagrada Sedam sekretara SKOJ-a), Melankolični ljetopis (poezija, Rijeka 1988), Ekrani praznine (poezija, Zagreb 1992, prošireno izdanje 2001), Fantom slobode (eseji, kolumne, članci, Zagreb 1994), Strast razlike, tamni zvuk praznine (s Miroslavom Mićanovićem), panorama hrvatskoga pjesništva osamdesetih i devedesetih godina, Zagreb 1995) Nitko ne govori hrvatski/Personne ne parle croate (s Miroslavom Mićanovićem i Ivicom Prtenjačom, izbor iz poezije (dva izdanja), Zagreb 2002), Sintaksa mesečine (izbor iz poezije, Ljubljana 2004), Tamno mjesto (poezija, Zagreb 2005; nagrada Kočićevo pero), Tri krokodila (sa Senkom Karuzom i Miroslavom Mićanovićem, proza, Zagreb 2005), Nurkanje na zdiv – Ronjenje na dah – Breat-hold Diving (izbor iz poezije, trojezično: makedonski – hrvatski – engleski, Skopje 2010), Zapisi iz pustog jezika (poetska proza/pjesme u prozi, Zagreb 2011), Pokret otpora (nagrada Julija Benešića za knjigu kritika, eseji, Zagreb 2011), Pun mjesec u Istanbulu (poezija, Zagreb 2012); pjesme iz antologije Unatrag izabrao je i uredio Miroslav Mićanović (poezija, Zagreb 2014). Za ukupan prinos suvremenom hrvatskom pjesništvu na Kvirinovim susretima u Sisku 2008. dodijeljena mu je plaketa Sv. Kvirina. Godine 2011. u okviru programa Writers in Residence Udruge Kurs iz Splita i fondacije Traduki boravio je na jednomjesečnoj stipendiji u Istanbulu. Pjesme su mu uvrštene u tridesetak antologija, izbora i pregleda u zemlji i inozemstvu. Autor je ili su autor više izbora i pregleda hrvatske književnosti (poezije i proze) u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao na domaćim i internacionalnim festivalima poezije, između ostalih na Struškim večerima poezije, Sarajevskim danima poezije, Vilenici, Translokalu (Graz), Marche de la poesie (Pariz, Bordeaux, Marseille), Poesie nuit (Lyon), SiDaJa (Trst), kao i na čitanjima u Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Francuskoj i Njemačkoj. Godine 2009. bio je sudionik projekta Poesie der Nachbarn/Poezija susjeda u Edenkobenu i Mainzu, nakon kojega je objavljena antologija Konzert für das Eis (naslovljena po njegovoj pjesmi Koncert za led i gruzijski crni čaj).