Prolazak kroz zid

Ivan Dina

15,79 

Riječ je o kompleksnom sukobu unutar obitelji motiviranom ponajprije društvenim neprihvaćanjem druge seksualnosti i neprihvaćanjem bilo kojeg Drugog. Priča polazi od temeljnog osjećaja neprihvačanja i potrage za “Domom”, mjestom koje bi moglo stajati iza tog naziva, o potrazi za oprostom i drvenom turopoljskom kućom koja bi trebala biti “Dom”, o pokušaju “samoizlječenja” a da pritom bolest nije moguće dijagnosticirati, ako zanemarimo tzv. “društveni standard”, koji bismo možda preciznije mogli nazvati licemjerjem.

U završnici priče glavni lik odjednom, tijekom jednoga popodneva oprosti roditeljima, prepoznajući to kao kraj trakavice procesa opraštanja i zaključuje kako je vjerojatno riječ o odrastanju. Vrijeme romana odvija se unutar dvije godine, s mnogo događaja koji to razdoblje određuju, ispričanih “u jednom dahu”, kao da je pripovjedač osoba pod konstantnim stresom, opterećena vlastitim stanjima i osjećajima.

Nema na zalihi

SKU: 9789533341286 Kategorija:
Author Picture

Ivan Dina

10. rujna 1974

Dina Ivan (Zagreb, 10. rujna 1974). Njezine izložbe fotografija Minority i Gola subjektivnost postavljene su u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Puli, Dubrovniku, Glurnsu (Južni Tirol) i Beču, a njezini performansi Prolazak kroz Zid, Zazivanje Boga u galeriji i Zazivanje Boga u spilji osim u spomenutim gradovima izvedeni su i u Mađarskoj (Farkaskő, u spilji). Ova knjiga završava izložbom Gola subjektivnost u Zagrebu, a kasniji performans Prolazak kroz Zid također se nadovezuje na roman. Za djecu i odrasle, studente i učitelje vodi radionice nenasilne komunikacije kroz umjetnost na kojima progovara o diskriminaciji radeći izravno s diskriminiranim skupinama. Na doktorskom studiju u Klagenfurtu zaokupljena je problematikom povezivanja umjetnosti, edukacije i znanosti. Paralelno je na završnoj godini psihoterapijske škole kibernetike i sistemske terapije u Rijeci. Kao freelancer godinama se bavila novinarstvom, pisala u redakcijama kulture (ponajviše o fotografiji), ali i o politici, ekonomiji (osiguranjima), psihologiji i komunikologiji. Bavila se i istraživačkim novinarstvom. Surađivala je s tridesetak dnevnih, tjednih i mjesečnih publikacija. Bila je urednica i autorica radijske emisije Cross borders na radiju Agora u Klagenfurtu. U časopisu Tema objavljivala je pjesme i bajke.