Noć iguane

Williams Tennessee

15,93 

Preveo s engleskog, odabrao i priredio Vojo Šindolić
Godina izdanja: 2019; meki uvez; 236 stranica

Dvije godine nakon Tennesseejeve smrti, 1985. godine, objavljene su njegove Sabrane priče (Collected Stories, New Directions, New York). Tu su, u jednoj knjizi, sabrane sve njegove priče (osim kratkog romana Rimsko proljeće gospođe Stone), koje se često bave homoseksualnošću. Ali, za razliku od prikaza homoseksualaca u svojim dramama, gdje su oni zbog svoje homoseksualnosti stalno nesretni, tragični ili apsurdni, muškarci u Williamsovim kratkim pričama prikazani su s istim smjelim osobinama koje krase njegove dramske junakinje. Prema svjedočenju književnika Gore Vidala, njegova prisnog prijatelja, Tennessee Williams jednom mu je zgodom kazao: “Ne mogu napisati bilo kakvu priču ako u njoj nema barem jedan lik prema kojem ne osjećam tjelesnu strast.”
Williams se nikada nije uspio pomiriti sa svojim seksualnim uvjerenjem i upravo ta unutrašnja borba bila je dominantna tema kako njegovih priča tako i drama, preoblikovanih u heteroseksualne odnose. No, bez obzira na činjenicu što je njegov privatni život postao javan, njemu i dalje nije bilo dopušteno da u svojim djelima upotrijebi riječi “homoseksualac” ili “gay”.
Vojo Šindolić

SKU: 9789533341972 Kategorija:

Williams Tennessee

Tennessee Williams (pravim imenom Thomas Lanier Williams) rođen je 26. ožujka 1911. u Columbusu, u saveznoj državi Mississippi, kao sin Edwine Dakin, koja je potjecala iz otmjene obitelji američkog Juga, i Corneliusa Williamsa, trgovačkog putnika i predstavnika velike tvrtke za proizvodnju cipela, International Shoe Company, ali je bio daleko najprisniji sa svojom mlađom sestrom Rose. Rano djetinjstvo proveo je u toj južnjačkoj sredini koju je silno volio i koja će kasnije nadahnuti većinu njegovih drama, a zatim se obitelj preselila u St. Louis.
Tennessee Williams bio je iznimno plodan pisac. Od njegovih brojnih djela do sada je objavljen dvadeset i jedan svezak kazališnih komada, dva roman, četiri zbirke priča, sabrane pjesme, izabrana pisma u dvije opsežne knjige, izabrani eseji, knjiga uspomena itd. Pulitzerovu nagradu za književnost dobio je dva puta: 1948. za Tramvaj zvan žudnja, te 1955. za Mačku na vrućem limenom krovu.
U predgovoru Sabranim pričama Tennesseeja Williamsa Gore Vidal na jednom mjestu spominje sljedeću anegdotu: "Desetljećima sam promatrao Tennesseeja kako radi u Rimu, Parizu, Key Westu, New Westu, New Havenu… Pisao je svakog jutra, ne birajući ono na čemu će raditi. Ako nije morao završiti neki kazališni komad ili kakav scenski dijalog, otvorio bi ladicu, izvadio rukopis već napisane priče i počeo je dopisivati ili prerađivati. Jednom sam ga zatekao u trenutku dok je prerađivao kratku priču koja je bila tek objavljena. ‘Zašto’, pitao sam ga, ‘prerađuješ tu priču koja tek što je tiskana?’ Pogledao me mutnim pogledom i odgovorio: ‘Pa, očito još nije dovršena.’ I vratio se tipkanju.”