Ljepoti je mjesto u Kini

Diminić Josip

26,54 

God. izd.: 2007.
Meki, broširano, šivano
212 str.
Prijevod na engleski: Boris Gregorić (hrvatski)

Raskošni aranžman od umjetnog cvijeća sa žutom pticom izvedenom u kamenini na njegovu vrhu nazvan Impresije iz Kine (1988), nastao ubrzo nakon povratka, fascinantna je posveta doživljaja te daleke zemlje i njezine kulture koju umjetnik “dovodi u svoje dvorište”. Duh toga aranžmana pokazuje ne samo fabuloznu očaranost zemljom, narodom i civilizacijom koji oduvijek intrigiraju i zavode, već i očitovanje specifičnosti kineskoga duha u kojemu priroda ima povlašteno mjesto. Kinez umjetnost “stvara” u javnim i privatnim prostorima kao “sažetak” prirodnoga sklada čudesnim orkestracijama materijala, boje i oblika i maštovitim varijacijama njihova odnosa.

Cvijećem i pticom, intimne metrike i osobne poetike, Diminić je izrazio i prve dojmove susreta s Pekingom impresioniran veličinom, sjajem i harmonijom carske palače za koju iznenađeno primjećuje da “bezbrojni detalji i žive boje ne narušavaju jedinstvo i cjelinu te arhitekture. Naprotiv, oni je grade”. Shvaćajući umjetnost gotovo na istočnjački način “kao sredstvo objave kvalitete stvari i pojava”, kasno u noći 2.VI.1988. radi akvarel “sanjarske nestvarnosti” suptilnim suodnosom razrijeđenoga pigmenta i zrnastoga grafita kao sublimativan otisak vizualno-osjećajnoga ispunjenja…..

SKU: 9789532062212 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 16 × 24 cm
Author Picture

Diminić Josip

1937

Josip Diminić (Sveti Lovreč, 1937), završio u Zagrebu školu primijenjene umjetnosti 1957, a 1963. diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Marina Tartaglie. Od 1964. živi u Labinu. Od 1978. predaje na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, gdje je u zvanju redovitog sveučilišnog profesora od 1984. godine. Od sedamdesetih godina u njegovom djelu prevladavaju obojeni reljefi u drvu i skulpture u drvu, kamenu i bronci. Forma je nefiguralna, sažeta od elementarnih organskih simbola i znakova. U kasnijem razdoblju prevladavaju antropomorfni oblici i stilizirane forme ptice. Samostalno je izlagao na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Autor je više javnih spomenika. Suosnivač je likovne skupine Labinski atelieri, Mediteranskog slikarskog simpozija, periodične izložbe Ars Histriae i Međunarodne kiparske škole u Vrsaru. Prema njegovoj zamisli nastala je Bijela cesta koja vodi kroz Mediteranski kiparski simpozij, skulptura, a rađena u kamenu i djelo je skupine umjetnika. Do sada je za svoj rad primio 23 nagrade. Okušao se i u pisanju. Tako nastaje Ljepoti je mjesto u Kini (Meandar, Zagreb, 2007).