Filmske lekcije

Tirard Laurent

21,10 

Godina izdanja: 2011 Cijena: 159kn broširano, šivano HIT

 

U knjizi Filmske lekcije okupljeni su razgovori što ih je autor vodio s trideset i devet filmskih redatelja iz cijeloga svijeta. Martin Scorsese, Pedro Almodovar, Sydney Pollack, Jean-Pierre Jeunet, John Boorman, Woody Allen, Emir Kusturica, Joel i Ethan Coen, Wim Wenders, Claude Sautet, David Lynch, Bernardo Bertolucci, Oliver Stone, Lars von Trier, Wong Kar-wai, David Cronenberg, Takeshi Kitano, Tim Burton, John Woo, Jean-Luc Godard, Miloš Forman, Bertrand Blier, Mathieu Kassovitz, Steven Soderbergh, Jean-Jacques Annaud, Claude Chabrol, Atom Egoyan, Patrice Leconte, Jacques Audiard, Claude Lelouch, Denys Arcand, Michael Mann, Andre Techine, Roman Polanski, Claire Denis, Jim Jarmush, Claude Miller, Alejandro Gonzales Inarritu i Arthur Penn odgovaraju na ista pitanja, te u vidu “filmskih lekcija” na konkretnim primjerima opisuju svoj način rada, iznose svoje “male tajne velikih kuhara” na temu pisanja scenarija, vođenja glumaca, proba, improvizacija, organizacije snimanja…

Za razliku od stručnih priručnika ovo djelo ne nudi univerzalne recepte, nego iskustva iz prve ruke, polazeći od pretpostavke da u stvaralačkome radu nema pravila, odnosno da ona postoje samo zato da bi se kršila.

Knjiga je namijenjena studentima filmske akademije, profesionalcima, ali i širokoj publici koja cijeni autorski film.

SKU: 9789537355906 Kategorija:
Author Picture

Tirard Laurent

1967

Laurent Tirard (1967) kinematografiju je studirao na Sveučilištu u New Yorku. Radio je kao novinar u časopisu Studio Magazine, gdje je redovito objavljivao razgovore s najuglednijim filmskim redateljima. I sam je režirao nekoliko zapaženih filmova (Laži i prijevare, 2004; Molière, 2008; Mali Nicolas, 2009). Njegova knjiga Filmske lekcije zapravo su razgovori koje je on vodio s desecima filmskih redatelja iz cijelog svijeta koji odgovaraju na ista pitanja.