-65%

Ciriška povelja

Barzon Furio

Najniža cijena: 18,58 
Snižena cijena: 6,50 

God. izd.: 2008.
Broširano, šivano
137 str.
Prevoditelj:
Vanda Mikšić

Na ciriškom ETH-u 11. travnja 2000. predstavljena je međunarodna verzija biblioteke IT Revolution in Architecture. Među istaknutijim sudionicima susreta našli su se Peter Eisenman i Derrick de Kerckhove. Uz moderiranje urednika biblioteke te potpredsjednika ETH-a Gerharda Schmitta ta su se dvojica znanstvenika sučelila u razgovoru na temu novih digitalnih tehnologija. Uslijedila je opsežna rasprava, iz koje je zatim proizašla ova knjiga. Ekrani, konekcije i elektronska sučelja posvuda su oko nas i žive usporedno kao fleksibilni i transtipološki sustavi. Arhitektura postaje elektronski i interaktivni organizam: rađa se nova vrsta prostora. Bilo da je stvaran ili simuliran, dvodimenzionalan ili trodimenzionalan, u tom je prostoru sve u dodiru, izmiješano, kontaminirano. Brzina više ne pripada fizici, nego mislima, i apsolutna je. Je li onda arhitektura, ona stara arhitektura, koja počiva na zidovima i ciglama, uopće više moguća?

Knjiga koju držite u rukama nastoji odgovoriti na to temeljno pitanje, pružajući teorijski okvir za Novu stvarnost koju stvaramo i kao pojedinci i kao društvo. Pred nama je posao arhitektonskog oblikovanja cijelog jednog novog svemira čiji zidovi neće biti od isključivo inertnih materijala, nego ponajprije od onih virtualnih. Na taj će se način oni zauvijek srušiti i ustupiti mjesto komunikaciji. I upravo će virtualni svjetovi, više nego oni trodimenzionalni, dovesti arhitekturu u središte suvremene misli.

SKU: 9789537355203 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 14 × 19,5 cm
Author Picture

Barzon Furio

1972

Furio Barzon (Venecija, 1972) jedan je od urednika architecture.it, arhitektonske web stranice i slobodnog tematskog pretraživača. Na 7. međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji predstavio je interaktivno djelo Bien-nale pARCH Corner. Jedan je od pokretača časopisa archi_ve_s, priređivač izložbe terra.trema, kao i idejni začetnik skupine CCPeace, koja se zalaže za izgradnju Komunikacijskog centra za mir, interaktivnog virtualnog svijeta. U izdanju Meandar Medije: Ciriška povelja (2008).