Cecinestpasism

Trbuljak Goran

15,79 

Meandarmedia 2013, cijena 119 kn
broširano, šivano,
www.uzitakitekst.com

 

Cecinestpasisam je knjiga u kojoj su sabrani tekstovi koje je autor u proteklih nekoliko godina pisao s različitim povodima. Uglavnom, ti su tekstovi pisani kao predgovori vlastitim samostalnim izložbama (Samome sebi, Skica za jedan pledoaje, itd), dakle bili su objavljivani u njegovim katalozima, zatim kao pisma kolegama umjetnicima (Pismo Grupi šestorica, Botaničarim i ostalim prijateljima bilja i umjetnosti itd.). Neki tekstovi su ovom prilikom prvi puta objavljeni (Decollage, kolaž, i tkolaž, Mantre jednog umjetnika, itd).

Svojim sadržajem oni tematiziraju područje koje bi se grubo moglo nazvati, razmišljanja o umjetnosti. Pisani su na način kojim se čitatelju ostavlja prostor za slobodne zaključke, a oni mogu biti raznoliki. Čitatelju se može učiniti da su tekstovi ironični, samoironični, kritični, samokritični, cinični, šaljivi, ozbiljni i neozbiljni…

Vjerojatno će mnogi čitatelji ove knjige imati jasnu ideju što je to umjetnost, a što nije. Mnogi drugi koji to ne znaju, možda će u njoj potražiti odgovor.

Autor knjige to također ne zna i ni na jednom mjestu ne pokušava čitatelje uvjeriti u to da bi se odgovor na to pitanje mogao naći na njenim stranicama.

Sama knjiga gotovo da ima više bijelih nego otisnutih stranica, zatim stranica koje su zatvorene i tako ostavljene čitatelju na volju da ih sam otvori. Ili ne. Zapravo, da ih pročita ili ne. Knjigu se može promatrati i jednostavno kao predmet. Ona pomalo nalikuje ili na harmoniku u čijem je mjehu ostalo još malo zraka ili na vrapca koji se naduo jer se pravi važan. Ova knjiga kao objekt sadržava samo zatvorene, neobrezane stranice. One skrivaju svoju “tajnu”. Ali knjiga ima i bijele, prazne stranice, prepuštajući ih onima koji već tajne znaju, da ih tu na njima slobodno zabilježe.
  

Nema na zalihi

SKU: 9789533340579 Kategorija:
Author Picture

Trbuljak Goran

1948

Goran Trbuljak (Varaždin, 1948) na Akademiji likovne umjetnosti diplomirao je 1972, a na Akademiji za kazalište film i TV 1980. godine.
Od studentskih dana pa sve do danas izlaže na samostalnim i skupnim izložbama, a od 1980. godine sudjeluje u dvadesetak cjelovečernjih i nizu kratkih filmova kao direktor fotografije. Osim profesionalnog bavljenja filmom i djelatnošću na području likovnih umjetnosti, fotografije i videa radio je i kao grafički urednik u časopisu Film, Polet i Gordogan te povremeno pisao o fotografiji, filmu i slikarstvu u časopisima Spot, Film, Danas, Start, Globus itd. Knjiga Cecinestpasism iz 2013. napisana je kao predgovor njegovih izložaba.