Tema: časopis za knjigu 5-6/2013

Čegec Branko

9,29 

Centar za knjigu 2013, 124 stranica
70 kn, broširano, šivano,
www.uzitakitekst.com

 

Iz sadržaja Teme 5-6 / 2013:

Branko Čegec: Sužavanje područja borbe (editorial)
Goran Starčević: Smrtonosni shopping
Murray Bail: Putovanje (preveo Mario Suško)
Sonja Bennet: Nobelovac koji je u moj život ušao odjednom i zauvijek (razgovarao Gordan Duhaček)
Ivan Šamija: Projet Poljska

TEMA: ŠTO JE (NAMA) OULIPO?

Vanda Mikšić: Što je (nama) Oulipo?
Harry Mathews: à Martin Gardner
Camille Bloomfield: Manifesti Oulipoa: nestanak jedne forme?
Zvonko Lončar: Vrste prostora kao netipičan sljedbenik Mallarméove poetike
Alain Chevrier: Perecova tajna pism(en)a ili o belle absente
Alain Chevrier: Obala
Jacques Jouet i Frédéric Forte: Oulipo danas: dijalog
Kristina Špiranec: Svjetlost, na primjer.mrak ‒ između negacije i afirmacije
Ivana Buljubašić: Iscrpljeni potencijali eksperimentalne književnosti?
Régine Detambel: Kreatorica
Kristina Rubelj: Kreatorica Régine Detambel: prevođenje kao rad prema kroju, ali iz drukčijeg materijala
Kristina Krušelj: Oulipizam i (post)postmodernizam: dva –izma u romanu Vilikon Jasne HorvatAndrás Gerevich: Obiteljsko računanje vremena (prevela Lea Kovács)
Jasmina Vrbavac: Knjiga i televizija su dva dijametralno suprotstavljena medija (razgovarala Darija Žilić)
Jasmina Vrbavac: Zašto uzmiče književna kritika?
Jani Virk: Ljubav u zraku (prevela Irena Skrt)
Božidar Alajbegović: Prozno osvježenje s Filozofskog fakulteta
Kemal Mujičić Artnam: Sarina druga ljubav
Hrvoje Havaić: Vlak do Krakova
Žarko Paić: Arhajski zov istine (Goran Starčević: Vuk u supermarketu)
Sanja Heraković: Neoegzistencijalističko oko u očima mono-poli-subjektiviteta (Vesna Biga: Žene na putu)
Nikolina Rebrina: Od predpoezije do poezije ili kako omatati riječi (Tihomir Dunđerović: maja & vuneni)
Poezija u dvorištu 2013.

SKU: 97713346460562013 Kategorija:
Author Picture

Čegec Branko

22 lipnja 1957

Branko Čegec (Kraljev Vrh, Vrbovec, 22. lipnja 1957) diplomirao jugoslavenske jezike i književnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređivao književnost u omladinskim novinama i časopisima Polet i Pitanja. Od 1985. do konca 1989. glavni urednik časopisa Quorum. Od 1989. do konca 1990. glavni i odgovorni urednik lista za kulturu Oko. Nakon toga do 1993. urednik u izdavačkoj kući Mladost. Godine 1992. pokrenuo vlastitu nakladničku kuću Meandar, koja djeluje od ljeta 1993. U njoj radi kao direktor i glavni urednik do 2000, nakon toga kao glavni urednik. Godine 1999. izabran je za predsjednika Odbora Goranova proljeća, najveće hrvatske pjesničke manifestacije, na čijem čelu ostaje do jeseni 2007.
Godine 2003. pokreće Centar za knjigu i časopis za knjigu Tema, pri kojima djeluje kao ravnatelj, odnosno glavni urednik. Objavio je sljedeće knjige: Eros-Europa-Arafat (poezija, Zagreb 1980; nagrada Goran za mlade pjesnike), Zapadno-istočni spol, (poezija, Zagreb 1983), Presvlačenje avangarde (eseji i kritike, Zagreb 1983; nagrada Sedam sekretara SKOJ-a), Melankolični ljetopis (poezija, Rijeka 1988), Ekrani praznine (poezija, Zagreb 1992, prošireno izdanje 2001), Fantom slobode (eseji, kolumne, članci, Zagreb 1994), Strast razlike, tamni zvuk praznine (s Miroslavom Mićanovićem), panorama hrvatskoga pjesništva osamdesetih i devedesetih godina, Zagreb 1995) Nitko ne govori hrvatski/Personne ne parle croate (s Miroslavom Mićanovićem i Ivicom Prtenjačom, izbor iz poezije (dva izdanja), Zagreb 2002), Sintaksa mesečine (izbor iz poezije, Ljubljana 2004), Tamno mjesto (poezija, Zagreb 2005; nagrada Kočićevo pero), Tri krokodila (sa Senkom Karuzom i Miroslavom Mićanovićem, proza, Zagreb 2005), Nurkanje na zdiv – Ronjenje na dah – Breat-hold Diving (izbor iz poezije, trojezično: makedonski – hrvatski – engleski, Skopje 2010), Zapisi iz pustog jezika (poetska proza/pjesme u prozi, Zagreb 2011), Pokret otpora (nagrada Julija Benešića za knjigu kritika, eseji, Zagreb 2011), Pun mjesec u Istanbulu (poezija, Zagreb 2012); pjesme iz antologije Unatrag izabrao je i uredio Miroslav Mićanović (poezija, Zagreb 2014). Za ukupan prinos suvremenom hrvatskom pjesništvu na Kvirinovim susretima u Sisku 2008. dodijeljena mu je plaketa Sv. Kvirina. Godine 2011. u okviru programa Writers in Residence Udruge Kurs iz Splita i fondacije Traduki boravio je na jednomjesečnoj stipendiji u Istanbulu. Pjesme su mu uvrštene u tridesetak antologija, izbora i pregleda u zemlji i inozemstvu. Autor je ili su autor više izbora i pregleda hrvatske književnosti (poezije i proze) u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao na domaćim i internacionalnim festivalima poezije, između ostalih na Struškim večerima poezije, Sarajevskim danima poezije, Vilenici, Translokalu (Graz), Marche de la poesie (Pariz, Bordeaux, Marseille), Poesie nuit (Lyon), SiDaJa (Trst), kao i na čitanjima u Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Francuskoj i Njemačkoj. Godine 2009. bio je sudionik projekta Poesie der Nachbarn/Poezija susjeda u Edenkobenu i Mainzu, nakon kojega je objavljena antologija Konzert für das Eis (naslovljena po njegovoj pjesmi Koncert za led i gruzijski crni čaj).