Tema: časopis za knjigu 3-4/2013

Čegec Branko

9,29 

Meandarmedia 2013, Tema 3-4/2013
136 stranica, 70 kn
broširano, šivano

 

Aleš Debeljak: PROSVJEDI, POEZIJA, DRŽAVA (razgovarala: Melita Fostnerič Hanžek, prevela: Anita Peti Stantić)

Aleš Debeljak: Abeceda djetinjstva (preveo Branko Čegec)

KATALONSKI PENTAGRAM

Suvremena katalonska književnost (prevela Vedrana Lovrinović)

Maria Barbal: Nagrada

Mercè Ibarz: Ne govori o meni kad odem

JOAN TODÓ CORTIELLA: PUPAK SVIJETA

Lluís Roda: NIŠTA ne ispunjava toliko kao praznina

PAU SANCHIS FERRER: Byron u San Luci

Miloš Đurđević: Vraćanje na mjesto odlaska. Ogled o poeziji Marija Suška

Antonio Tabucchi: Pereira tvrdi (preveo Dean Trdak)

Franciska Ćurković-Major: Léni i Leni ili Léni kontra Leni? (o romanu Ildikó Lovas: Kamenčić)

Ildikó Lovas: Kamenčić (Prevele Ivana Pavlović i Sandra Vitelić)

Emmanuelle Malhappe: O niti

Vanda Mikšić: VIŠNJA MACHIEDO ILI O PREVODITELJSKOJ (PO)ETICI

MÜESSER YENİAY: Ne pričaj mi o muškarcima!

(preveo Miloš Đurđević)

Metin Cengiz: GAZA (preveo Miloš Đurđević)

SLAVE ĐORĐO DIMOSKI: NOĆ JE CRNA, LIEBE MARIA

Nermina Omerbegović: CRVENKAPICA JE ODLUČILA ODRASTI

Alen Kristić: Nazočnost žena u sferi mirotvorstva uvećava šanse miru (razgovarala Darija Žilić)

Gabriel Daliş: Nadzor (preveliAdrian Oproiu i Ana Brnardić Oproiu)

Lora Tomas: Mjesec u komadićima

Uroš Prah: To je taj kut

Slavenka Milinović: Neosvojeni vrhovi

Miroslav Cmuk: 100 godina Hlapića

Sonja Atanasijević: Treća strana

Milko Valent: Skulptura (Bedra mlade žene u raskoraku s vremenom)

Sanja Heraković: There is no alternative! Ili? (Hans Magnus Enzensberger:  Nježni monstrum Bruxelles Ili Europa lišena suverenosti)

Božidar Alajbegović: Život na razmeđi milenija (TOMISLAV OSMANLI:

21.- KNJIGA UTVARA)

Nikolina Rebrina: Potencijal se skriva iza zaključanih vrata

(KERRY WILKINSON: SLUČAJ HOUDINI)

SKU: 977133464600456 Kategorija:
Author Picture

Čegec Branko

22 lipnja 1957

Branko Čegec (Kraljev Vrh, Vrbovec, 22. lipnja 1957) diplomirao jugoslavenske jezike i književnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređivao književnost u omladinskim novinama i časopisima Polet i Pitanja. Od 1985. do konca 1989. glavni urednik časopisa Quorum. Od 1989. do konca 1990. glavni i odgovorni urednik lista za kulturu Oko. Nakon toga do 1993. urednik u izdavačkoj kući Mladost. Godine 1992. pokrenuo vlastitu nakladničku kuću Meandar, koja djeluje od ljeta 1993. U njoj radi kao direktor i glavni urednik do 2000, nakon toga kao glavni urednik. Godine 1999. izabran je za predsjednika Odbora Goranova proljeća, najveće hrvatske pjesničke manifestacije, na čijem čelu ostaje do jeseni 2007.
Godine 2003. pokreće Centar za knjigu i časopis za knjigu Tema, pri kojima djeluje kao ravnatelj, odnosno glavni urednik. Objavio je sljedeće knjige: Eros-Europa-Arafat (poezija, Zagreb 1980; nagrada Goran za mlade pjesnike), Zapadno-istočni spol, (poezija, Zagreb 1983), Presvlačenje avangarde (eseji i kritike, Zagreb 1983; nagrada Sedam sekretara SKOJ-a), Melankolični ljetopis (poezija, Rijeka 1988), Ekrani praznine (poezija, Zagreb 1992, prošireno izdanje 2001), Fantom slobode (eseji, kolumne, članci, Zagreb 1994), Strast razlike, tamni zvuk praznine (s Miroslavom Mićanovićem), panorama hrvatskoga pjesništva osamdesetih i devedesetih godina, Zagreb 1995) Nitko ne govori hrvatski/Personne ne parle croate (s Miroslavom Mićanovićem i Ivicom Prtenjačom, izbor iz poezije (dva izdanja), Zagreb 2002), Sintaksa mesečine (izbor iz poezije, Ljubljana 2004), Tamno mjesto (poezija, Zagreb 2005; nagrada Kočićevo pero), Tri krokodila (sa Senkom Karuzom i Miroslavom Mićanovićem, proza, Zagreb 2005), Nurkanje na zdiv – Ronjenje na dah – Breat-hold Diving (izbor iz poezije, trojezično: makedonski – hrvatski – engleski, Skopje 2010), Zapisi iz pustog jezika (poetska proza/pjesme u prozi, Zagreb 2011), Pokret otpora (nagrada Julija Benešića za knjigu kritika, eseji, Zagreb 2011), Pun mjesec u Istanbulu (poezija, Zagreb 2012); pjesme iz antologije Unatrag izabrao je i uredio Miroslav Mićanović (poezija, Zagreb 2014). Za ukupan prinos suvremenom hrvatskom pjesništvu na Kvirinovim susretima u Sisku 2008. dodijeljena mu je plaketa Sv. Kvirina. Godine 2011. u okviru programa Writers in Residence Udruge Kurs iz Splita i fondacije Traduki boravio je na jednomjesečnoj stipendiji u Istanbulu. Pjesme su mu uvrštene u tridesetak antologija, izbora i pregleda u zemlji i inozemstvu. Autor je ili su autor više izbora i pregleda hrvatske književnosti (poezije i proze) u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao na domaćim i internacionalnim festivalima poezije, između ostalih na Struškim večerima poezije, Sarajevskim danima poezije, Vilenici, Translokalu (Graz), Marche de la poesie (Pariz, Bordeaux, Marseille), Poesie nuit (Lyon), SiDaJa (Trst), kao i na čitanjima u Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Francuskoj i Njemačkoj. Godine 2009. bio je sudionik projekta Poesie der Nachbarn/Poezija susjeda u Edenkobenu i Mainzu, nakon kojega je objavljena antologija Konzert für das Eis (naslovljena po njegovoj pjesmi Koncert za led i gruzijski crni čaj).