Anđeli u koroti

Herceg Ivan

9,29 

 

God. izd.: 2004.
Broširano, šivano
63 str.

Svojom četvrtom pjesničkom zbirkom Anđeli u koroti Ivan Herceg radikalno se udaljuje od stihovnog evidentiranja stvarnosti, dominantne paradigme mlađega hrvatskog poetskog mišljenja kojemu je i sam u svojim prethodnim knjigama umnogome književno posredovao. Njegovo nepristajanje na kondicije zbilje za posljedicu ima sklanjanje lirskoga subjekta u prenaglašeno intimističko diskurzivno polje i pripadan mu okoliš počesto solipsističke procesualnosti. Stoga i ne čudi dojam kako pjesnik poetski mistificira jednu po mnogočemu drugotniju realnost onostrana podrijetla i motivacije u kojoj provjerava vlastiti i status objekta o kojemu pjeva. Utječući se vodenom svijetu, kojim ravnaju svakovrsne pričini i vilenjaci, on egzistenciju ljubavnika opisuje i odmjerava magijskim, ekskluzivističkim energijama. Taj se diskurs, iako opsesivan u svojoj vjernosti objektu vlastite želje, načas udaljuje od vlastite funkcije iskazivača ljubavne zapitanosti i svoje razrješenje potražuje u čuvaricama otočnih tajni, crnim lađarima, svodnicima neba, poganskim znanjima, uopće u inventaru paralelne stvarnosti.

Međutim, to ne znači da se ta drukčijost autorova iskaza iscrpljuje u registraciji alternativnih duhovno-magijskih gesti. Naprotiv, on ne inzistira na osvješćivanju tih mjesta za neko posvećeno i otkroviteljsko čitanje, koliko mu je stalo da poetski sugerira vlastiti otklon, pa i neumitni bijeg koji je izlaz iz egzistencijalne nelagode koju njegov subjekt osjeća u mehanizmima zbilje. Herceg je svoje anđele zavio u crninu da ispod glasa tiho plaču za nemoćnim figurama snijega koji se otopio pred životom, ali i da im glasovi iz vode krate odustajanje. Prema kraju zbirke njihova se “akcija” raspršuje u nemoći praznine, postojeći tek kao nešto potencijalno, naslutljivo, te čitamo lirski katalog neutažene emocionalne gladi, zakinutosti i dezorijentiranosti subjekta. Ispisani poetskije nego što bismo to očekivali od sljedbenika stare/nove melankolične linije domaćega pjesništva, Anđeli u koroti uposebljen su glas nedvojbene pjesničke zrelosti ovog autora.

Ervin Jahić

Nema na zalihi

SKU: 9789532061390 Kategorija:

Dodatne informacije

Dimenzije 12,5 × 20 cm
Author Picture

Herceg Ivan

1970

Ivan Herceg (Krapina, 1970) završio je kroatistiku i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi u Zagrebu i radi kao redaktor u Jutarnjem listu. Urednik je u časopisu Poezija i izvršni urednik u Biblioteci poezije. Pjesme su mu prevođene na poljski, mađarski, makedonski, slovenski, bugarski, rumunjski, španjolski, kineski i engleski. Sudjelovao je na brojnim festivalima.
Nagrađen je 1994. nagradom Goran za mlade pjesnike i 1996. nagradom Zdravko Pucak. Objavio zbirke pjesama: Naša druga imena (Zagreb, 1994), Noć na asfaltu (Karlovac, 1996), Snimke zemaljskih uzdaha (Zagreb, 1997), Anđeli u koroti (Zagreb 2004), Nepravilnosti (Zagreb, 2007), Goli (Zagreb, 2011), Koliko naju bo ostalo (izabrane pjesme, Zagreb, 2009), Naša druga imena (Zagreb, 2013), Kad će doći Babilon? (Zagreb, 2013), Warsaw, Warsaw (izabrane pjesme, Gdanjsk 2014), Nepravilnosti (Sofija, 2014).